automatische gordijnen

Automatische gordijnen met slimme gordijnrails of rolgordijnen

Alles over automatische gordijnen met slimme gordijnrails. Zo kun je automatisch gordijnen openen en sluiten. Hoe werkt het, wat heb je nodig en wat zijn de beste slimme gordijnen?

Hoe werkt slimme gordijnrails?

Slimme gordijnrails werken vrij eenvoudig. Het klinkt misschien ingewikkeld, maar in de basis zijn het gewoon elektrische gordijnrails die je op afstand kunt bedienen. Slimme gordijnrails worden ook wel elektrische gordijnrails genoemd.

Dit is hoe het werkt:

Slimme gordijnrails vervangen je huidige gordijnrails. In de slimme gordijnrails zit een motortje verwerkt die je niet ziet. Met één druk op de knop (of volgens een tijdsschema), gaat het motortje aan en kun je de gordijnen automatisch openen of sluiten.

Wat heb je nodig voor slimme elektrische gordijnen?

Hangen je gordijnen nu ook aan gordijnrails? Dan kun je waarschijnlijk gewoon je huidige gordijnen behouden. Alleen de rails moet vervangen worden voor slimme elektrische gordijnrails.

Aan één kant van de gordijnrails zit een kleine elektrisch motortje. Deze valt als het goed is weg achter de gordijnen, zodat deze niet zichtbaar is. Overigens is het vaak een mooi afgewerkt product, dus het ziet er niet lelijk uit.

In de meeste gevallen zit er een afstandsbediening bij de automatische gordijnen. Daardoor kun je met één druk op de knop de gordijnen openen of sluiten. Als je een smartphone of smart speaker hebt kun je deze vaak ook verbinden met de automatische gordijnrails. Daardoor kun je de gordijnen ook sluiten met je telefoon of smart speaker (en openen kan ook natuurlijk).

Dus dit heb je nodig voor automatische gordijnen:

 • Elektrische gordijnrails
 • Je huidige of nieuwe gordijnen
 • Eventueel een smartphone (maar niet essentieel)

Verder kun je kiezen uit gordijnrails op een accu of op netstroom. Kies je voor netstroom dan heb je natuurlijk ook een stopcontact nodig.

Beste slimme gordijnen

Wat zijn de beste slimme gordijnen? Gebruik dit lijstje als je overweegt om slimme gordijnen te kopen. Zo hoef jij nooit meer de gordijnen zelf dicht te doen, maar wordt alles voor jouw geregeld. Bekijk de beste slimme gordijnen.

1. Slim rolgordijn van Soma Shades

Dit product kun je gebruiken met je bestaande rolgordijnen (tot een rolgordijn van maximaal 2×2 meter). Het is de goedkoopste optie voor automatische gordijnen. Je hangt een klein kastje naar je rolgordijn. Dit kastje zorgt ervoor dat het koord, waarmee je normaal handmatig de rolgordijnen opent, nu automatisch geopend wordt. Daarmee heb jij eenvoudig een slim rolgordijn in huis.

beste slimme rolgordijnen
De slimme rolgordijnen van Soma Shades zijn eenvoudig te monteren op bestaande rolgordijnen.

Voordelen:

 • Goedkoopste optie voor slimme gordijnen
 • Makkelijk te installeren (zelfs zonder boren)
 • Werkt met afstandsbediening (zonder smartphone)
 • Kan ook met smartphone gebruikt worden (met Alexa, Google Assistant en Apple HomeKit)

2. Automatische gordijnrails van Slimveilig Wonen

Met de automatische gordijnrails van Slimveilig Wonen zit je altijd goed. Deze makkelijk te monteren slimme gordijnrails is perfect voor de meeste huishoudens. Handig is dat ze in verschillende maten beschikbaar zijn, zo zit er altijd iets voor jou bij.

Ook de meegeleverde afstandsbediening maakt de besturing een fluitje van een cent. Gebruik je liever een automatisch tijdsschema voor je gordijnen? Dat kan ook. Tot slot kun je zelfs nog je smartphone of smart speaker gebruiken voor deze slimme gordijnrails.

slimme gordijnen
Deze slimme gordijnen kun je onzichtbaar monteren en draadloos bedienen met de afstandsbediening of een smartphone.

Voordelen:

 • Makkelijk te monteren
 • Lijkt net gewone gordijnrails
 • Is te gebruiken met gewone gordijnen
 • Geleverd met afstandsbediening
 • Bediening met smartphone of tijdsschema ook mogelijk