slim huis maken

Slim huis maken? Met deze eenvoudige slimme producten maak je jouw woning slim

Een slim huis maken hoeft niet zo moeilijk te zijn. Met deze tips kun je je huis eenvoudig slim maken. Zo kun je goedkoop starten met slim wonen, geen verbouwingen nodig.

Wat is een slim huis?

Een slim huis is een begrip dat de laatste jaren steeds populairder is geworden. Met een slim huis wordt een woning bedoeld met slimme producten. Slimme producten kenmerken zich meestal doordat zij verbonden zijn met internet. Daardoor kun je ze bijvoorbeeld op afstand bedienen, maar er zijn veel meer mogelijkheden.

De slimme producten kunnen behoorlijk variëren: van een eenvoudige slimme stekker tot en met iets minder eenvoudige aanpassingen zoals zonnepanelen of een warmtepomp. In dit artikel focussen wij ons op slimme producten die simpel toe te voegen zijn aan ieder huis houden.

Slimme stekker: bedien al je apparaten op afstand of start met energie meten

Een slimme stekker is één van de makkelijkste oplossingen om je woning een stuk slimmer te maken. Zo kun je beginnen met slim wonen.

slimme stekker in woning
Slimme stekker in de stopcontact van een woning

Een slimme stekker (ook slim stopcontact genoemd) stop je in een normaal stopcontact. De slimme stekker is een soort tussenstukje. De stekker van je product stop je dan in de slimme stekker. De slimme stekker is verbonden met internet, zo verbind je die ook eenvoudig met je telefoon (smartphone).

Als je bijvoorbeeld de stekker van een kamerlamp in slimme stekker doet. En de slimme stekker met internet verbindt. Dan kun je de kamerlamp vanaf nu gewoon in- en uitschakelen met je smartphone.

Dit kun je met allerlei producten doen die een fysieke schakelaar hebben, zoals bijvoorbeeld een stereoinstallatie of het koffiezetapparaat. Op die manier maak je oudere producten opeens slim en op afstand bedienbaar.

slimme stekker bedienen via smartphone
Een slimme stekker kun je makkelijk bedienen via je smartphone.

Als je een slimme stekker koopt met energiemeter erin. Dan kun jij zelfs bijhouden hoeveel stroom (of energie) de lamp bijvoorbeeld gebruikt. Zo blijkt een eenvoudig lamp soms meer te gebruiken dan je dacht. Daardoor kun je dan weer energie besparen wat voor goed is voor jouw energierekening (en het milieu).

Slimme lampen schakel je overal op afstand in en uit

Wil je een lamp op afstand bedienen? Dan kun je ook denken aan een slimme lamp. Dit ziet eruit als een normale led-lamp, maar dan is deze iets zwaarder. Dit komt omdat de lamp verbinding kan maken met internet. Dit is allemaal mooi in de lamp verwerkt, daardoor lijkt het net een normale led-lamp (of ouderwetse gloeilamp).

slimme lamp
Met een slimme lamp kun je jouw huis slim maken.

De slimme lampen beschikken over normale fittingen. Daardoor installeer je ze makkelijk. Draai de bestaande lamp uit je lampenkap en draai de nieuwe slimme lamp erin.

Door middel van een app of je smartphone kun je de slimme lampen heel makkelijk verbinden met internet. Zo schakel je de lampen vervolgens allemaal op afstand in met je telefoon. Daardoor hoef je niet meer van de bank te komen als je de lampen wilt inschakelen.

Je kunt allemaal lampen in de app aan elkaar koppelen. Zo hoef je maar op één knop te drukken om alle slimme lampen aan te zetten. Slim toch?

Verder kun je slimme lampen van kleur veranderen. Sommige beschikken alleen over verschillende kleuren wit/geel. Terwijl andere slimme lampen over alle kleuren beschikken die je maar kunt verzinnen. Zo hebben de meeste kleurlampen beschikking over 16 miljoen kleuren. Met de app kies je eenvoudig welke kleur jij fijn vind.

Ga je een film kijken? Dan zet je de lampen even wat minder fel voor een bioscoop-achtige beleving.

Smart sensor; bij beweging gaat de lamp aan

Gebruik een smart sensor om je huis nog slimmer te maken. Er zijn tal van mogelijkheden.

Zo kun je de lampen automatisch inschakelen als je ’s ochtends over de trap naar beneden loopt. En laat dan ook gelijk even automatisch de gordijnen openen. Slim toch? Dit doe je natuurlijk door een bewegingssensor bij de trap te hangen.

Tevens worden smart sensoren gebruikt om je huis veiliger te maken. Bijvoorbeeld tegen inbraak of brand. Gaat er een raam open? Dan stuurt de sensor een signaal naar je telefoon. Is er rook in huis? Ook dan krijg je een bericht op je telefoon.

Wij schreven een blog met alles over verschillende types slimme sensoren. Zo maak je je huis nog slimmer.

Slimme rolgordijnen, gordijnrails of lamellen

Welk type raamverduistering je ook hebt, tegenwoordig kun je alles slim maken. Vaak met weinig kosten.

Slimme gordijnen? Wat houdt dat dan in? Dit betekent in principe dat je automatische gordijnen hebt. De gordijnen of rolgordijnen zullen automatisch sluiten en openen wanneer jij dat wilt.

Bijvoorbeeld als je over de trap naar beneden loopt (hiervoor heb je een slimme sensor nodig). Of bedien de gordijnen op afstand via je telefoon. Bovendien kien je een tijdsschema instellen, zo gaan je gordijnen altijd op hetzelfde tijdstip dicht, ook als je niet thuis bent.

Met slimme gordijnrails maak je jouw huidige gordijnen slim. Ook met een klein apparaatje kun je jouw huidige rolgordijnen automatisch en slim maken. Er zijn zelfs slimme lamellen en luxaflex. Zo kun je eenvoudig vanaf de bank je gordijnen openen en sluiten met je telefoon. Lees alles over de verschillende types slimme automatische gordijnen of verduistering.

Slimme speaker: vraag alles wat je wilt met spraakbesturing

Van een slimme speaker heb je misschien al wel eens gehoord. In Amerika zijn deze producten heel populair. Het is in feite je persoonlijke virtuele assistent (ook slimme assistent genoemd). Dat klinkt gek hè?

Een virtuele assistent kun jij alles vragen. Van kennis vragen tot het in- of uitschakelen van je producten in huis. Bekende slimme assistenten zijn Alexa, Siri en Google Assistant.

Als je een slimme speaker koopt, dan bevat deze een slimme assistent. Afhankelijk van welk merk slimme speaker je koopt ontvang je een bepaalde slimme assistent. In de slimme speaker zit een microfoon waardoor je iets aan je slimme assistent kan vragen.

Je kunt dingen vragen door gewoon tegen de slimme speaker te praten. Daarvoor gebruik je een ontwaakcommando, daardoor gaat de microfoon van je slimme speaker aan en luistert deze. Bij Google Assistant werkt dit bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Hey Google’. Direct daarna zal de microfoon van je slimme speaker inschakelen en luisteren naar wat jij vraagt.

Zo kun je bijvoorbeeld vragen aan slimme speaker om:

  • Muziek aan te zetten op Spotify
  • Slimme stekker van het koffiezetapparaat in de te schakelen
  • Een kennisvraag stellen, bijvoorbeeld: ‘Hoe oud is Koning Willem Alexander?’
  • Slimme lamp in te schakelen
  • Een slim product in te schakelen (zoals een robotstofzuiger)

Op al deze vragen weet je slimme assistent het antwoord. Mits je althans de benodigdheden hebt (zoals een Spotify account, een slimme stekker of een robotstofzuiger). Ongelooflijk toch? Dat je met spraakbesturing je slimme huis kunt bedienen.

Je kunt je dus voorstellen dat je hiermee ook jouw woning weer een stuk slimmer maakt. De slimme speaker is een product van de toekomst. Je kunt het nu al gebruiken, terwijl de mogelijkheden steeds verder worden uitgebreid.

Meer weten? Bekijk al onze informatie over de slimme assistent.

Andere producten om te starten met een slim huis

Ook de onderstaande producten kunnen je helpen om te starten met een slim huis. Vanaf nu kun jij eenvoudig slimmer wonen. Bekijk onze hulppagina’s: